Mälestise nimi Tori uus vallamaja

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Vallamaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna sotsiaal- ja majanduselus. Historitsistliku ehitise hästi säilinud ja tüüpiline näide.

Kirjeldus

Historitsistlik, ühekorruseline, puhasvuuktellistest hoone. Telgsümmeetrilise fassaadi keskrisaliit on kahekordne ja külgrisaliidid ühekordsed, lõpevad kolmnurkfrontooniga. Keskrisaliidi ees ühekordne väljaehitis, mille peal on rõdu. Hoone kaetud viilkatusega. Hoone välisseinad on historitsismile iseloomulikult dekoreeritud - aknad pealt ümarkaarsed, rikkalikud vahekarniisid, avade markeeringud. Ruumilahendus säilinud küllaltki ümberehitamata kujul.

Ajalugu

Ehitatud 20. saj. alguses; kuni II maailmasõjani kasutusel vallamajana, seejärel haigla ja vanadekoduna. Taastavalt ümber ehitatud vallamajaks 2003. aastal, mille käigus rekonstrueeriti ka maja jõepoolne veranda.

Vt. Lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.