Mälestise nimi Pootsi mõisa peahoone portikus

Mõisaansambli end. klassitsistliku härrastemaja silmapaistev element.

Mälestise kirjeldus

Algselt ühekorruseline, kelpkatusega. Esifassaadile andis suursuguse välimuse peatrepile mansardkorruse toetuseks ehitatud sammasportikus.

Mälestise ajalugu

Pootsi (Potze) mõis ehitati 16 sajandi teisel poolel. See kuulus poola valitsuse ajal Snasky´le. 1624.a. andis kuningas Gustav Adolf mõisa Norrköpingi lääneõiguse põhjal Magnus v.d. Pahlenile.
1684.a. osaliselt mõis jagati, 1/3 jäi Pahlenite perekonnale. 1711. aastast sai täielikult Pahlenite´le. 1790. aastal panditi mõis Poola kammerhärra Lilienfeldtile. 1832.a. panditi ta Jacobyle, kes oma õigused edasi andis Maydellile. 1858. aastal sai Potze (siis Podise) mõis Maydellile pärisomanduseks. 1921.a. peale mõisamaade jaotamist jäi omanikule vaid mõisa südamik.
Härrastemaja ehitati 19.s. II p. klassitsistlikus stiilis.
1962. aastal ehitati mõisahoonele teine korrus ja kohandati kooliks (koolihoone kuni 1997. aasta lõpuni).

Kaitsevööndiks on kinnistu (82603:003:0093) piirid.