Mälestise nimi Pootsi mõisa park ja allee

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vabakujundusliku pargiarhitektuuri näide

Mälestise kirjeldus

Keskmise suurusega, 4,9ha avamaastikus paiknev vabakujunduslik park. Peahoone ees on olnud väike regulaarne esiväljak, kust kulgesid hoone keskteljele suunatud peatee ja kõrvalteed. Väljak oli ääristatud tihedalt puudeekraaniga, mis isoleeris ta ümbritsevast. Hoone taga paiknes suurem, osalt kivimüüriga piiratud vabakujuline park, mille lahendus baseerus hoone tagusele suuremale väljale ning sellega seotud väikestele väljakutele pargi sügavuses. Väljakud olid ühendatud lookleva ringteega ja haruteedega. Puud on rühmitatud grupiti või üksikult, mis toob nende vormi hästi esile. Pargi tagaküljel on ridaistutusena pärna, allee ääristab pikalt ka maanteed. Metsaäär enne mõisasüdant oli kujundatud raietega parkmetsalaadseks.
Parki viib vana pärnaalle. Endisesse rohtaeda on rajatud 1961. aastal õunapuuaed.
1996. a. loendati pargis 50 taksonit, millest 6 olid okaspuud. Nende 50 seas oli 20 kodumaist ning 30 võõramaist liiki. Haruldustest esineb pargis saarvahtra teisend . Huvitavamatest puudest leidub siin veel halli pähklipuud, euroopa lehist, valget mändi, ameerika pärna. Pargi dendroloogiline väärtus on keskmine, pargi väärtust tõstavad mitmed põlispuud, eriti hõbepaplid. Valitsevad kodumaised liigid - harilik pärn, harilik tamm ja harilik mänd.( Pargiankeet, 2002)

Vabakujundusliku ilme sai Pootsi park 19 sajandi teisel veerandil.