Mälestise nimi Pootsi mõisa kasvuhoone varemed

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kasvuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi kuuluv hoone.

Pootsi mõisa peahoone juurde kuulub mitmeid 19. sajandil ehitatud kõrvalhooneid.
Vahetult peahoone ja ait-kuivati lähedal asuvad kasvuhoone varemed. Kasvuhoone on ehitatud maakividest, mida ilmestavad kohalikust kollaset nö tõstamaa tellistest laotud nurgarustika ning raamistused. Peasissepääs on olnud seest krohvitud.

Mälestise ajalugu

1856. aastal said Pootsi mõisa omanikeks von Maydellid, kelle valdusse ta jäi kuni 1919. aasta võõrandamiseni. Mõisasüda oli von Maydellide omanduses aga kuni baltisakslaste ümberasumiseni ehk Umsiedlungini 1939. aastal.

Kaitsevööndiks on kinnistu (82603:003:0093) piirid.