Mälestise nimi Pootsi mõisa tuuleveski

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu ja stiili tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Tegemist on laialt levinud hollandi tüüpi, tüvikoonuselise kivikehandi ja galeriiga tuulikuga. Kivikehand põllukividest, lubimördil, avade põsed ja osalt sisepinnad savitellistest. Soklikorrus mapinnast kuni galeriini on kaheksatahuline, vertikaalsete seintega. Galeriist ülespoole jääv osa on tüvikoonuse kujuline. Müüritise välispind on olnud krohvitud, praeguseks krohv suures osas alla varisenud. Tuulik on 5-korruseline. Tuuliku sisutus on hävinud. Hävinenud tuuliku pea on olnud nn kummulikeeratud paadi kujuline. Ukse-ja aknavatäited on hävinenud.

Ehitatud 19. sajandi keskpaiku.

Kaitsevööndiks on kinnistu (82603:003:0014) piirid.

Pootsi tuuleveski on üleeilsest katuse all
23.09.2006, Silvi Kanošina,

Üleeile tõstis kraana maas kokkulöödud katuse ühes kupliga Pootsi tuuleveski peale, see on järg neli aastat tagasi alanud ennistustööle.
Tuuleveski talu peremees Ülo-Hillar Mai kinnitas, et katuse ja kupli tarvis eraldas muinsuskaitseamet talle 150 000 krooni, kuid on selge, et sellega ei anna tööd lõpuni teha ja talul tuleb puudujääv osa katta.
“Pole niisama, et tõstad katuse ja kupli paika ja ongi kõik,” rääkis Mai. “Tööd katusel jätkub veel jupiks ajaks, et see saakkinnitatud ja iga auk kaetud, et lumi alla ei pääseks.”
Kuna talumehel rahaga priisata ei ole, tuleb tal endal palju ära teha, palgata jaksab ta ühe abilise. “Ehitus venib selle tõttu ja tiibade paigaldamine lükkub edasi,” selgitas Mai. “Kui tiivad paika saavad ja tellingud maha võetud, on veski väljast juba vaadeldav, kuid sees jätkub tegemist kauaks ajaks.”
Pootsi tuuleveski on arvatavasti ehitatud aastal 1832. Mai rääkis, et leidis pööningult selle aastaarvuga lipu, ehkki see võib tähendada ka kõrtsi või talu ehitusaastat.
“Pootsi mõisa päevist säilinud kaart aastast 1850 näitab veskit ja ma usun küll, et lipul on just veski ehitusaasta,” arvas Mai.
Kunstiajaloolane ja muinsuskaitsespetsialist Eduard Rajari ütles, et käis veskile katuse panekut vaatamas ja kuigi tööd on sel muinsuskaitsealusel objektil veninud, asi edeneb.
“Muinsusele on omad nõuded, neist tuleb kinni pidada ja selge on, et vana taastamine nõuab palju raha, mida omanikel ega ametil pole liialt käes,” sõnas Rajari.

-Pootsi tuuliku uus kuub vajab lappimist