Mälestise nimi Tõstamaa mõisa aia piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastule tüüpilise piirdeaia näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Maakividest ning tsementmördiga kaetud müür on ca 2 meetri kõrgune ning piirab kooliaeda, mis asub mõisaaegses aias. Müür tagas kultuuridele soodsa mikrokliima. Kaks väravaposti on krohvitud ning lubjatud, kaetud valtsplekiga. Kahepoolne värav on valmistatud metallist. Aeda kasutati ka algkooli ja kodumajanduskooli päevil. Piirdemüüri on pidevalt korrastatud.
19. sajandil piiras kivitara ka loodesse suunduvat puiestikku, mille taga asus suur rühm lautu, talle, kuure, aitu, moonakate ning teenjate maju.

Piirdemüür rajatud aravatavsti 19. sajandi esimesel poolel, kui hakati rajama Tõstamaa mõisa parki