Mälestise nimi Tõstamaa kirik
Ehitisregistri ehitis Kirik (103046938)

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu piirkonna sakraalehituse tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Tõstamaa Neitsi Maarja Sündimise kirik. Tagasihoidliku arhitektuuriga maakirik. Kuna hoone on ehit., ebastabiilsele pinnasele on seinad tugipiilaritega toestatud. Seinad maakividest, ümarkaarsete akendega pikihoonega liitub W-torn ja polügonaalne koor, sellele omakorda hilisem käärkamber. Sees madal peegelvõlvlagi, neogooti tunnustega kantsel, sakstepink 19.s. keskpaigst, oreliväär 1861.(EA) Tarindus kuulub tüüpi, mis hakkas Eestis levima 17. sajandi teisel poolel. Tüübi tunnuseks on suure sügavusega kaarjas laevorm.
Kirikutorn hävis 1972.a. jaanipäeval. Varing mattis enda alla ka oreli. Hijema taastati betoonist varisenud sein, torn valmis 2001.a. Kirikus on mälestustahvlid kirikuõpetajatele ning mõisnikule.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1763-68, 1674 pärit puukiriku asemele, ehitusmeistrid Pärnu müürsepp Chr. Erler ja puusepp Bosse. Kiriku torn varises 1970 a-tel. Taastatud. (EA) 2005.a. teostatud uuringute käigus avastatud katusekandmikult daatum 1761.

- Tõstamaa Maarja kirikul uueneb katus

Delfi 06.12.2013, artikkel "FOTOD: Tõstamaa kiriku torni kokkuvarisemise kohta liigub mitmeid legende"