Mälestise nimi Paatsalu mõisa härjatall

Seisund: varemestunud

Mõisa majanduskompleksi kuuluva sihtotstarbelise hoone hea näide.

Mälestise kirjeldus

Pikk ühekorruseline maakivist ehitus, mille keskosas risti pikiteljele on kahekordne eenduv korpus. Ehitust on katnud nii põhihoonel kui ka keskosal viilkatus. Keskosa teine korrus on olnud elukorrus. Hoone krohvimata müürinurkades on hambuvad paeplokid, samuti on avad ääristatud paega. Aknad on kitsad, kõrge kaarega. Otsviiludes ja kahekordse ehitusosa kolmnurkviiludes on suured segmentaknad. Ukseavad on laiad ning lameda kaarsillusega.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 19. saj. III veerandil. Hoone madalam ühekoruuseline osa oli kasutusel härjatallinna, kõrgemas osas oli villavabrik.

Vt Lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi ulatus.