Mälestise nimi Illuste mõisa tall-tõllakuur

Seisund: varemestunud

Mõisakompleksi kuuluva majandushoone ajastu ja piirkonna iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Kõrvalhooneid oli mõisal minimaalselt, sest majandustegevus toimus kõrvalasuvas Paatsalu mõisakompleksis. Ehitised olid paigutatud üsna lähestikku, nende paigutuse määras pikerguse ristküliku kujuline iluaed. Säilinud on ilmselt 19. sajandil ehitatud tall-tõllakuuri varemed ning kelder.
Tall-tõllakuur on ehitatud maakividest,mida on katnud viilkatus. Hoonet ilmestavad avade krohviraamistused ning nurgarustika.

Mälestise ajalugu

Ajaloolise jaotuse järgi Läänemaale Karuse kihelkonda kuulunud Illuste mõisa (saksa k Illust) on esmamainitud 1646.a. Läbi kolme sajandi on kompleks kuulunud Uexküll von Güldebrandite, von Tiesenhausenite ja von Helwigide perekondadele. Alates 1871.a kuni võõrandamiseni 1919.a kuulus see koos Paatsalu (ametlikult viimase kõrvalmõis) ja Nehatu mõisatega Vatla ja Pootsi mõisnikele von Maydellidele ning oli kasutusel suve- ja nn vanatüdrukutemõisana. Võõrandamise ja natsionaliseerimise järel on kompleksil olnud erinevaid rentnike ja omanikke, sealhulgas aastakümneid Tallinna Oktoobri Rajooni Laste ja Noorte Spordikool, hilisem Tallinna Kristiine Spordikool, kes kasutas mõisakompleksi suviste laste- ja spordilaagrite kohana, kus oma sportliku vormi ja vaimu on lihvinud paljud eilsed- ja tänased korvpallitähed. 2014.a-st kuulub kompleks OÜ-le Illuste Mõis, kes jätkab seal laste- ja spordilaagrite korraldamist.