Mälestise nimi Paadrema mõisa ait

Inspektor: Muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Jaan Vali

Ajaloolise Paaderma mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline, viilkatuse ja krohvitud fassaadiga maakividest aidahoone. Hoone paikneb peahoone ansamblis küljefassaadiga esiväljaku poole. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avatäited on puidust. Aida eksterjööris domineerib hoone massiivne maht. Esiväljakupoolset fassaadi ilmestavad korrapärase paigutusega kahepoolsed sissepääsud ning aknaavad. Põhjapoolse otsafassaadi keskosas paikneb teise korruse tasandil suur, tõenäoliselt algsest lahendusest hilisem kahe poolega ukseava, mille ees on kuhjatud pinnasest estakaad. Aida viiluväljad on kaetud püstlaudisega. Hoone edelanurgale on lisatud väiksem ühekorruseline juurdeehitis, millel on kõrge korsten.

Mälestise ajalugu

Tänaseks hävinud mõisa peahoone pärines tõenäoliselt 18. sajandi keskpaigast. Peahoone esise auhoovi idaküljel paiknev aidahoone on tõenäoliselt ehitatud 18. sajandi lõpus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Padenorm. Mõisakompleksist on säilinud vaid üksikud kõrvalhooned.