Mälestise nimi Uue-Varbla mõisa peahoone

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Ajastu ja stiili silmapaistev näide

Kirjeldus

Varaklassitsistlik ühekorruseline, keskteljel asuva kahekorruselise saaliosaga puitehitus.Madalal soklil, laudvoodriga,kõrge murdkelpkatusega, mille fassaadipoolsel küljel keskteljel kõrgem osa kolmnurkse viiluga.Kahel pool kahekorruselist keskosa väikesemõõtmelised katuse väljaehitused.Fassaadil jäljed sammastele toetunud rõdust, nikerdatud detailidega ja kaunistatud lukuplekiga tiibuks.19.saj. juurdeehitatud tiibhooned on lammutatud, samuti samaaegne veranda hoone tagafassaadil.Hoones on säilinud mantelkorsten, selles asuvate maalingu katketega.Hoones on rida algseid detaile, maalinguid jms.

Ajalugu

Uue-Varbla mõisa (Neu-Werpel)peahoone pärineb 18.-19.sajandi vahetusest. (Vana-Varbla mõisa kohta on vanimad kirjalikud teated 1426.aastast).Vana-varbla mõistast eraldus Uue-Varbla mõis 1799.a. Mõisa viimane baltisakslasest omanik oli Carl Julius Immanuel Schmidt. 1919 ostis mõisa šveitsi kodanik Schär.
1950-1980 oli mõisa peahoone sovhoosi keskuse hooneks, kus asus kontor ja rahvamaja. 1960-ndail amortiseerus hoone fassaadi sammastele toetuv rõdu, mis seejärel lammutati.