Mälestise nimi Varbla kirikuaia piirdemüür

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline kirikuaia rajatis 19.saj.

Kirjeldus

Varbla kirikuaia piirdemüür kujutab endast 0.8 kuni 1 m kõrgust maakividest, lubimördil laotud rajatist. Pinnasereljeefi iseärasuse tõttu moodustab põhjakülje müüritis kirikuaiale tugimüüri. Piirdemüür liitub nii põhja-kui läänesuunas kiriku torniehitusega, et jätkuda umbes 2 m järel kummalgi pool kirikut väravatega. Väravaavad on umbes 2 m laiused, vormistatud umbes 1,5 m kõrguste laotud ja krohvitud väravapostidega. Postid on kaetud madalate tömppüramiidjate betoonkübaratega. Väravavõred on kahepoolsed, sepistatud. Müüritise kagunurgal on kitsas, varjatud jalgväravaava.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Varbla vallas, Helmküla külas.

Ehitatud üheaegselt Varbla kirikuga 1860.aastatel

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50m väliskontuurist. Läänepoolseks kaitsevööndi piiriks on asfalteeritud maantee idapoolne serv.