Mälestise nimi Vändra kirikumõisa peahoone

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajastu ja piirkonna erandlik kirikumõisa hoone

Mälestise kirjeldus

Vändra kirikumõisa peahoone on kõrgel maakivisoklil ristpalkehitus, valtsplekiga kaetud murdkelpkatusega, kahe verandaga, üks, keskne, neist kahekorruseline(algselt oli ülemisel korrusel lahtine rõdu)fassaadi pool. Hoovipoolsel küljel juurdeehitus, hoovi poole jääb veel väike tuulekoda.Hoone on kaetud rõhtsa puitlaudisega, aknad alumisel korrusel kolme, verandade osas kuuejaotuselised.Uksed lihtsad, kaunistusteta.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis, Vändra kirikumõisa peahoone, asub Pärnu maakonnas, Vändra vallas, Kirikumõisa külas; Vändra alevikust mööda Vändra-Viljandi maanteed umbes 1 km

Mälestise ajalugu

Vändra kirikumõisa peahoone on ehitatud 19.saj. alguses ja põhjalikult ümber ehitatud 19.saj. 30-40.aastatel.Hoone algsele kehamile lisati juurdeehitus hoovipoolsele küljele, tehti kahekorruseline rõdu-veranda ja veel teine veranda fassaadile, andes hoonele erilise liigendatuse.Võimalik, et samaaegne on murdkelpkatus.Ümberehituse kui mitmete kirikumõisa ehituste rajamise initsiaatoriks oli pastor C.E.A. Körber.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 28.03.2007 käskkirjaga nr 144 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" on kehtestatud ühine kaitsevöönd mälestistele Vändra kirikumõisa peahoone, reg nr 16889, ja Vändra kirikumõisa magasiait, reg nr 16890.