Mälestise nimi Võidula mõisa peahoone

Piirkonna 19.saj. mõisaarhitektuuri erandlik näide

Mälestise kirjeldus

Võidula mõisa peahoone on kõrgel maakivisoklil rõhtpalkehitus, lihtne klassitsistlik kahekorruseline maht on rikkalikult kaunistatud saelõikeornamentidega. Hoonet ilmestavad nurgaliseenid, akende piirlaudade üla-ja alaosa kaunistused, nikerdatud vahefriis, katusealune friis, rippkonsoolid, räästaalune ornamentika, lahtised laia räästast kujundavad nikerdatud sarikaotsad. Veel mitmed ehisdetailid, mida on näha vanematel fotodel, on kadunud, samuti on hävinud suur veranda lääneküljelt. Katus on viilkatus, kaetud tsingitud valtsplekiga (ühekordne valts, 1988.a), sellest ulatuvad välja väikesed kolmnurksed katuseuugid. Peauks on nikerdustega. Väikesest fuajeest läheb treitud balustraadiga puittrepp teisele korrusele. Hoones on säillinud vanu siseuksi, saali parkett, laiadest laudadest põrandaid, kahhelahi(ümber laotud). Väärtuslikem on fassaadil säilinud kolmikaken kohapeal toodetud kumerate klaasidega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Võidula mõisa peahoone asub Pärnu maakonnas, Vändra vallas, Võidula külas, Pärnu-Paide maanteelt Rõusalt Käru suunas minevat teed pidi 4 km, vahetult maantee ääres.

Mälestise ajalugu

1822.a rajas C.G.Amelung Härmse talu maadele klaasivabriku. 1866.a ostis selle M.Graubner, kes kujundas sellest kaasaegse moodsa tööstuse, mis töötas kuni 1931.a-ni. 1844.a-l alates hakati vabrikus valmistama aknaklaasi. Nime "Võidula" sai Klaasivabriku-nimeline asula 1920.a-l rajatud võitööstuse nime järgi. Vabriku direktori ja omaniku M.Graubneri valdusi, millele ta olevat isegi rüütlimõisa staatust taodelnud, nimetati rahvapäraselt Kaarlimõisaks, saksakeelse Carolinenhof'i järgi. Peahoone valmis 1872. a-l.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 28.03.2007 käskkiri nr 144 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" (RTL, 10.04.2007, 28, 516) on kehtestatud ühine kaitsevöönd Võidula mõisa pargiga, reg-nr 16892.

- Võidula mõis ootab enda rüppe muuseumi