Mälestise nimi Võidula mõisa park

Mõisaansambli vabakujundusliku pargi tüüpiline näide

Mälestise kirjeldus

Võidula mõisa park koosneb kahest osast, millest üks jääb peahoonest umbes 300m kaugusele Käru suunas. Selles, endist valitsejamaja ümbritsenud, pargi osas on alles rida põlispuid. Teine osa parki on peahoone vahetus ümbruses. Selle osa aktsendiks on Käru jõgi, mis ümbritseb kaarena peahoone tagaväljakut, hargneb selle lõunaosas kaheks haruks, tekitades nende vahele saare. Peahoonest möödavoolaval harul on väike astang, kust vesi saab langeda kosena .Saarele viib kaks jalgsilda. Peahoone läänekülje hävinud veranda kohalt viis trepp veeni. Jõesaarsaart ümbritsevad kaldad on kindlustatud suurte maakivikuhjatistega. Maanteealuse truubi sein on laotud murtud ja valitud maakividest kõrge seinana, mis ulatudes üle tee tasapinna, moodustab piirde. Pargi lõunapiir ei ole selgelt tajutav, kujundatud ala on ulatunud piki maanteed kaugele töölisasula vahele, kuhu jäävad mitmed dekoratiivsed varemed, maakividest keldrid, mesilaste maja jm ehitused.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Vändra vallas, Võidula külas, Rõusa-Käru maantee 4. kilomeetril.

Mälestise ajalugu

1822.a rajas C.G.Amelung Härmse talu maadele klaasivabriku. 1866.a ostis selle M.Graubner, kes kujundas sellest kaasaegse moodsa tööstuse, mis töötas kuni 1931.a-ni. 1844.a-l alates hakati vabrikus valmistama aknaklaasi. Nime "Võidula" sai Klaasivabriku-nimeline asula 1920.a-l rajatud võitööstuse nime järgi. Vabriku direktori ja omaniku M.Graubneri valdusi, millele ta olevat isegi rüütlimõisa staatust taodelnud, nimetati rahvapäraselt Kaarlimõisaks, saksakeelse Carolinenhof'i järgi. Peahoone valmis 1872. a-l. IX saj lõpust pärineb ka pea- ja kõrvalhooneid ümbritsenud park.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 28.03.2007 käskkiri nr 144 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" (RTL, 10.04.2007, 28, 516) on kehtestatud ühine kaitsevöönd Võidula mõisa pargiga, reg-nr 16892.