Mälestise nimi Altar, Chr. Ackermann, 17.saj. (polükroomia, puit)

Altar kuulub nimeka Eestis tegutsenud barokiaegse puunikerdaja loomingupärandisse.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Kristi Ehrlich. Tudengid uurisid Simuna kiriku altariseina hingeelu. - Virumaa Teataja 4.09.2018
Altariseina kolm karniisifiguuri – kaks inglit ja kuju Kristus Võitmatu – on pärit mõne teise meistri töökojast. Nikerdusstiililt ja ülesehituselt erinevad need väga palju Ackermanni töökojas valmistatutest. Võimalik, et inglikujud ja Kristuse figuur pärinevad mõnest lähikonna kirikust (võibolla Haljalast või Kadrinast, kust 19. sajandil vana altarisein neogooti stiilis uue retaabli vastu välja vahetati). Teise variandina on võimalik, et Ackermann sai kelleltki kujud ning pidi need altariseina juures ära kasutama.
Viimast versiooni ei toeta asjaolu, et altarikorpuse ehitusliku struktuuriga need ei sobitu ja skulptuuride paigutus on juhuslikku laadi. Kindel on aga see, et altari kaks alumist suurt skulptuuri – Peetrus ja Paulus – ning teisel korrusel paiknevad skulptuurid Usk, Lootus, Armastus on Ackermanni omad.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann?
Dateering: 1684. a.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Christian Ackermanni (tegutses Tallinnas u 1672 - 1710. a.) loetkse Eesti kõrgbaroki puuskulptuuri suurimaks meistriks, kes oli produktiivsem kui ükski teine siinne meister. Altar on kaunistatud baroksete ehisdetailidega nagu keerdsambad, putod, kõhrornamentika ja akantuslehed. Altari tipus on ülestõusnud Kristus koos kahe ingliga, altari ülemisel korrusel on Madonna Jeesuslapsega ning kaks piibliraamatutega inglit. Alumist korrust flankeerivad pühad apostlid Peetrus ja Paulus.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane