Mälestise nimi Maal "Püha õhtusöömaaeg", 17.saj. (õli, lõuend)

Seisund: deponeeritud

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Altarimaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Maalil on seoses selle vanusega kunstiajalooline väärtus. Ühtlasi kajastab maali temaatikavalik 17. sajandi eelistusi kiriklikus kunstis.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973.

Üldinfo

Altarimaal deponeeritakse Sa Virumaa Muuseumidest edasi Sagadisse- RMK Sagadi metsakeskusesse- Sagadi mõisa peahoonesse. AJUTISE KASUTAMISE AKT 28.08.2011 allkirjastatud, - täna transsport.
Põhjus- eksponeerimise tingimuste mittesobivus

Materjal: puit.
Tehnika: segatehnika.
Dateering: 17. sajandi viimane kolmandik
Mõõtmed: vm 147 x 111 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ennistuskojas "Kanut" koostatud restaureerimistööde aruande põhjal (Tallinn, 1998, lk. 2-3) võib olla tegemist Haljala kiriku vana, Põhjasõjas hävinud altari osaga. Maal on dateeritud aega 17. sajandi viimane kolmandik. Nikerdraam on hilisem, pärinedes arhiiviallikate andmetel aastast 1730 ning on valmistatud puunikerdaja Johann Valentin Rabe poolt. Maal oli altarimaalina kasutusel kuni 19. sajandi lõpuni, mil asendati uuega.

Maali ikonograafiliseks eeskujuks on Joan Sadeleri poolt Peter Candidi maali järgi valmistatud samanimeline vasegravüür, mis on dateeritud aega enne 1598. See vasegravüür oli altarimaalide eeskujuna väga levinud nii 17. sajandi Rootsis, Norras kui ka Taanis. Tol ajal oli "Püha õhtusöömaaja" kujutamine altarimaalina sage nähtus.

Kujutatud piiblistseen "Püha õhtusöömaaeg" ((Mt 26, 20; Mk 14, 17; Lk 22, 14; Jh 13, 1) on sündmus, mil Jeesus viimast korda koos oma 12 jüngriga õhtust sõi. Seal pühitses ta ka leiva ja veini, mida kirikus edaspidi armulauaandidena jagama hakati. Maali ees paremas nurgas on kujutatud Jeesuse äraandja Juudas.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane