Mälestise nimi Seinamaalide fragmendid, 15/18.saj. (secco)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Muinsuskaitse all alates 1973.a.

Tehnika: seko.
Dateering: 15/18. saj.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Dekoratiivne seinamaal pikihoone põhjaseina keskmisest aknast paremal. Puhastatud välja V. Raami poolt 1961. a. Sellel on kaks ladestust: varasem on must-valge, taimornamentikat meenutav, arvatavasti renessanssajastust; hilisem ookri ja mustaga maalitud akantusornament on barokne, arvatavasti 17. saj.

Kaks inglifiguuri pikihoone idaseinal võidukaare kohal on arvatavasti valminud 18. saj. kirikus toimunud põhjaliku remondi järgselt ja on sekundaarsed. Varem paiknes sel kohal 15. saj. geomeetriline seinamaal, mida on samuti uurinud ja kirjeldanud V. Raam. 19. saj. kaeti maalid lubjakihiga, mis eemaldati 1922. a. kapitaalremondi käigus. Need vajasid peaaegu täielikku uuendamist, mida teostas A. Tassa. Baroksete vormidega inglifiguurid on kujutatud sinises (ultramariin), pruunis ja hallis värvilahenduses. Käes on kummalgi leht piiblisalmiga. Vasakpoolne ingel hoiab käes tekstiriba: Jummala Tal kannab mailma patu ärra. Joh. 1,29. Parempoolse ingli tekstiriba ütleb: Kes usub, see mõistetakse Kristusse sees õigeks. Ap. Teg. 13,39. 1922. aastast pärineb ka inglite kohal paiknev tekst: Au olgu Jumalale. Tekstid on gooti šriftis.
Mõõdud: asukoha tõttu mõõtmine raskendatud.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane