Mälestise nimi Krutsifiks, Reini koolkond, 1490 (puit)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Muinsuskaitse all alates 1930. aastatest.

Materjal: puit.
Tehnika: nikerdatud, polükroomia.
Mõõtmed: hu 165 cm (V. Raami jg.)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Krutsifiks paikneb pikihoones võidukaarepealsel seinal, seda flankeerivad 18. saj. maalitud inglifiguurid. Pärnapuust nikerdatud figuur on vormilt sujuv ja plastiline, meeleolult rahulik, siin puudub hilisgooti ahastav kannatusekultus. Stiili põhjal on krutsifiks paigutatud Reini jõe alamjooksu aladel 15. saj. lõpukümnenditel valitsenud puunikerdajate koolkonda. Tõenäoliselt osteti krutsifiks kirikule vahetult pärast esimese kivikiriku püstitamist 15. saj. III v. Rist on hilisem, pärimuse kohaselt asus figuur esmalt võidukaart läbiva põikpuu keskel. Algsest polükroomiast on säilinud kriitkrundi jälgi.
Kirjandus: Raam, V. Gooti puuskulptuur Eestis. Tallinn: Kunst, 1976, lk. 69, tahvel V.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane