Mälestise nimi Hauaplaat, 15.saj. (paas)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauaplaat.

Muinsuskaitse all alates 1930. aastatest.

Kirjandus

Anu Mänd. Arutlusi hauatähistest ja muinsuskaitsest. Keskaegsed hauaplaadid Tallinna toomi käärkambris. - Aja lugu – muinsuskaitse ja restaureerimise ajaloost. Eesti Kunstiakadeemia toimetised 21. Muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna väljaanded 6. 2016, lk 19-22.

Materjal: paas.
Dateering: 15. saj.
Mõõtmed: esialgsed u. 180 x 98 x 13 cm, põrandasse müüritud tükk u. 66 x 53 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 1930. aastate muinsuskaitsenimekiri märgib, et hauaplaat asus kiriku torni välisseina juures. Algselt oli plaadil kujutatud Lohde perekonna vapp ja gooti kirjas tekst. Seoses 1993. a. kirikus toimunud tulekahjuga sai plaat kahjustada ja purunes. Alles jäi suurem nurgafragment, millel on kujutatud rõngasrist ja gooti kirjas tekstikatked. Järgnenud remondi käigus on see müüritud käärkambri eeskoja põrandasse.
Koostas Külli Endrikson, kunstiajaloolane