Mälestise nimi Skulptuur "Madonna lapsega", 19.saj. (kips, vaskplekk)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Kaarel Truu

Kunst, Objekt, Skulptuur.

Mälestise tunnus

Teosel on suur kunstiajalooline väärtus, kuna see on kuulunud kõrgkunsti teose koopiana kuulsa Eestiga seotud maalikunstniku kunstikogusse. Sarnased kunstikogud olid 19. sajandil väga levinud nähtus.

Mälestise ajalugu

Aastatel 1946/48 - 1994 paiknes v. Neffi kunstikogu Eesti Riiklikus Kunstimuuseumis Kadriorus. Alates 1994. a. on skulptuur tagastatud Muuga mõisale.
Muinsuskaitse all alates 2007. a.

Materjal: kips, vask.
Tehnika: taond, valatud.
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: aluse laius 147 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tegemist on portreekunstnik Carl Timoleon von Neffi (1804 - 1976) omaaegsesse kunstikokku kuulunud koopiaga skulptor Vitali "Madonnast lapsega". Originaali asukoht Peterburi Iisaku katedraali frontoonil meenutas v. Neffile tema elu suurtellimust maalida Iisaku katedraali peaikonostaas jm maale.
Skulptuur asub mõisa pidusaalis kamina kohal, selle alla on raiutud tekst:
"MATRIS DEI IMAGO QUA NIKOLAI 1-MI MUNIFICENTIA BASILICAE PETROP. S. ISAACI DALMATI FASTIGIUM ORNAVIT.OPUS VITALI.". ("Jumalaema kujutis, mis Nikolai I heldusest ehib Peterburi P. Iisaku katedraali katuseviilu. Vitali teos.").
Skulptuur on kombineeritud vaskplekist taotud ning kipsist valatud osadest, nt Kristuslaps on plekist, alus samuti, Madonna käed jm detailid aga kipsist.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane