Mälestise nimi Kell, G.Putensi töökoda ? (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Tornikell on muinsuskaitse all seoses selle ajaloolise väärtusega.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964. aastast, alates 1973. aastast, vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1092.

Materjal: pronks, raud.
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: G. Putensi töökoda, Stockholm
Mõõtmed: ø u. 60 cm, h 59 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tornikell on valatud pronksist, tila – malmist. Valatud on tornikell 1641. aastal Georg Putensi töökojas Stockholmis. Kella ülaservas kulgeb stiliseeritud taimornamendiriba.

Tornikella külje ülaosas on reljeefne tekstirida:
GLORIA IN EXCELSIS DEO ET IN TERRA PAX IN HOMINIBVS BONAE VOLVN . HAEC CAMPANA EST FVSA IN HOLMIAE APVD MAG. GEORGIVM PVTENSEM ANNO DOMINI 1641.
Tõlge: “Au olgu Jumalale kõrges ja maa peal rahu hea tahtega inimestele. See kell on valatud Stockholmis mag. Georg Putensi juures Issanda aastal 1641.”.

Allpool on annetustekst:
HANS HINRICH VON TIESENHAVSEN ZV EHRLA THOLKES VND BORKHOLM ERBGESESEN.
Tõlge: “Hans Hinrich von Tiesenhausen Ergli, Kohala ja Porkuni pärishärra”.
Teksti kõrvale on eraldi graveeritud ANNA ASSARI.
Kella annetas Rakvere toonasele Mihkli kirikule Hans Hinrich v. Tiesenhausen (isa), kellele kuulusid Ergli (praegusel Lätimaal), Kohala (Rakvere khk.) ja Porkuni (Väike-Maarja khk.) mõisad. Kellale oli Tiesenhausen lasknud graveerida ka oma surnud abikaasa Anna Assari nime.
Kirjandus:
- Jaan Varik. Rakvere kiriku hoone ja inventar ning varem kirikule kuulunud objektid. Rakvere, 1981, lk. 28.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane