Mälestise nimi Kroonlühter, 17.saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all on ese seoses näidisena tolle perioodi kiriklikust tarbekunstist.

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1964, aastast, alates 1973. a., vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1100.

Materjal: messing, pronks.
Tehnika: trugitud, valatud.
Dateering: 17.saj.
Mõõtmed: Mõõtmine asukoha tõttu raskendatud.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): keral paikneb annetustekst: ABRAHAM LANG 1685.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kroonlühter on pronksist valatud ja messingist trugitud detailidega. Lühter on valmistatud 17. sajandil, millele viitab keral paiknev annetustekst: ABRAHAM LANG 1685.
Kroonlühter on kaherealine, kummaski reas paikneb kuus küünlahaara. Kroonlühtri tüves on mõõdukalt profileeritud, selle keskosas on äraspidine pirnikujuline paisutus, ülemise krooni kohal paikneb ümara paisutusega muhv. Tüvese allosas asetseb suur kera. Tüvese lõpetab kergelt profileeritud nupp. Haarad on kokkupressitud ümara läbilõikega ja kinnituskohtade juures kaunistatud varabarokset kõhrornamenti meenutavate keerduvate motiividega. Rasvataldrikud on lamedad ja lihtsa profileeringuga, küünlapiibud saleda silindri kujulised.

Kroonlühter on puhastatud 1993/94. a. restauraator Tiit Villemsoo poolt.
Kroonlühter on seatud elektrile, juhtmed kinnitatud klambritega.
Asukoht: kooriruumis.
Kirjandus:
- Jaan Varik. Rakvere kiriku hoone ja inventar ning varem kirikule kuulunud objektid. Rakvere, 1981, lk. 48.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane