Mälestise nimi Hauasammas lipnik Martin Tennebergi haual, 1919 (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauasammas.

Mälestise ajalugu

Martin Tenneberg oli pärit Tõrma külast. Ta sündis seal 11. X 1896. Lõpetas 1914 Rakvere linnakooli. Oli 1918.a. Rakvere valla peamisi kaitseliidu organiseerijaid. Vabadussõjas teenis lipnikuna 1. ja 2. soomusrongil. Langes lõunarindel lahingus Vana-Netšajeva küla all (Petseri lähedal) 8. III 1919. Vabadusristi kavaler (II liigi 3. järk).
Mälestussamba tema kalmule valmistasid kiviraiujatest vennad Kajakud Rakveres (töökoda oli linnasurnuaia värava kõrval). See avati 10 VI 1935. Raha selleks saadi Rakvere vallavalitsuselt, seltsidelt ja ühingutelt ning Martin Tennebergi vanematelt.
Mälestussamba avamisele tuli kokku suur rahvahulk, peale omaste ja tuttavate olid kohal kaitseliitlased, soomusrongide rügemendi esindajad jt. Mängis kaitseliidu orkester, laulis Tõrma laulukoor. Katte sambalt eemaldas Kaitseliidu Narva Maleva pealik major Jaan Lepp, kes oli Vabadussõjas soomusrongi nr. 2 ülem. Martin Tennebergi iseloomustati kui väga tagasihoidlikku inimest, kes aga lahinguis oli vapper ja julge ning ülemusena otsustusvõimeline ja austatud./Allikas O.Kirss, käsikiri/