Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Seisund: hooldamata

Sõjategevuse käigus hukkunute matmispaik

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Kirjeldus

Ühishauda on maetud kolmteist 1941. a. augustis hukkunud nõukogude poolel sõdinut. Vanasse küla liivavõtuauku rajatud matmispaika tähistab tumedast maakivist, lihvitud esiküljega hauakivi. Ala pinnareljeef on liivavõtukohale iseloomulikult ebatasane.

Ühishauda on maetud kolmteist 1941. a. augustis hukkunud nõukogude poolel sõdinut.

Üldinfo

Teise maailmasõja ajal Kahala järve piirkonnas kaitses teede suundi 167. laskurpolgu pataljon, rood merejalaväelasi ja 6. piirivalvesalga rood. Muuksi muistse linnuse piirkonnas võitles piirivalvesalga 3. komandatuuri isikkoosseis kapten Bobkovi juhtimisel, tõrjudes korduvalt vaenlase läbimurdekatseid Loo suunas. Kui Saksa armee tõi täiendavad üksused kohale ähvardas Muuksi piirkonnas võitlevat üksust lõuna poolt ümberhaaramine ja tõmbuti Loo jõele tagasi. Vastavalt piirivalvurite ettekandele sai Muuksis surma üksteist meest. Nemad maetigi vennashauda Muuksi külla.
Hauda tähistab tumedast lihvitud graniidist mälestuskivi, millel on kiri „Siin puhkavad igavest und 13 Nõukogude sõjameest, kes langesid Suures Isamaasõjas 1941. aasta augustis. Au kangelastele.“ Kes peale piirivalvurite hauda maeti, ei ole teada.