Mälestise nimi Vitraaž bürgermeister Woldemar Mayeri vapiga, 1876 (klaasimaal)

Kunst, Materjal, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Muinsuskaitse alla võetud kui kunsti- ja kultuurilooväärtuslik 19. sajandi klaasimaal.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujuline tinaraamistusega klaasimaal, keskosas roosakaslillast klaasist ja geomeetrilise trafaretmaalinguga ovaal fooniks aadlivapile, mille kilbil oma verega poegi toitev pelikan pesal, tiivad püsti. Vapikilbi üle väga lopsakas akantusmantel raudrüükiivriga, millelt kerkivad kaks londikujulist sarve, sarvede vahel kuldne kodaratega ratas. Ovaali piirab fantaasiaküllane ornament greifidest, delfiinidest ja akantusest. Ovaali all hele tekstiväli

Mälestise asukoha kirjeldus

Paiknes kuni aastani 1982 pikihoone idaseina aknas, kust eemaldati Kultuuriministeeriumi käsul (Muuseumide ja Kultuurimälestiste Inspektsiooni juhataja kiri XI-30 nr. 473, 4. märts 1982) katuse remondist tuleneva ohu pärast. Hoiustatud

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 169.

Aruanded

Tallinna Püha Vaimu kiriku kuue ajaloolise vappvitraaži restaureerimine 1983-2009. Koondaruanne. Tallinn 2009. (MKA arhiivis)

Materjal: klaas, tina.
Tehnika: klaasimaal.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Mõõtmed: kogusuurus 59 x 48, 5 cm, sellest maaling 43, 8 x 35, 8 cm (ovaal ca 27, 8 x 22, 8 cm)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ovaali all hele tekstiväli antiikvakirjaga: BÜRGERMEISTER
WOLDEMAR MAYER. 1876
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Säilinud katkena
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Teostatud klassikalises klaasimaalitehnikas, kahepoolselt. Kaduma on läinud akantusmantli vasak pool koos vapikilbi vasaku ülanurgaga. Kaarjas põikipragu läbib vapikilbi keskosa ja allserva. Klaasimaali konserveeris Kultuuriministeeriumi tellimusel Eve Koha. Tema juhendamisel ka valmistati Kunstiakadeemia klaasiüliõpilaste poolt koopia (Tallinna Muinsuskaitseameti tellimusel, 1995).

Kirikus on fragmentidena alles kokku 4 samast perioodist ja sarnase teostusega, sh. trafarettornamendiga klaasimaali, mis kõik võivad pärineda ühest ja samast töökojast. (Meister on tundnud kõiki maalitehnilisi võtteid, teostatud on kõrgel tasemel. Kasutatud on kahepoolset maalingut ja ka mattsoola st. floorhappesoola, mis klaasipinna
muudab siidmatiks. Seda on kasutatud heledate- läbipaistvate pindade puhul maalingu viimiseks ühtseks tervikuks… E. Koha ettekanne „Püha Vaimu kiriku ajaloolistest säilinud vappvitraazhidest“, 15. novembril 2002)