Mälestise nimi Altar, 19.saj. I pool (puit, õlivärv)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Viru maakonna vaneminspektor, Anne Kaldam

Mälestise tunnus

Altariseina kujundus on iseloomulik klassitsismiajastu kirikute sisustusarhitektuurile. Objektile lisab väärtust asjaolu, et taolised lahendused on Eesti kirikutes vähemuses.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Margit Nirgi. Esku kabeli lugu. 2016, lk 46-47.

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö, puuvool.
Autor, valmistamise koht: Pärnu meistrisell Ludwig Peterson koos kohalike meistrite tistler Jaak Tommula ja puusepp Jaan Ploomanniga
Dateering: 19. saj. I pool
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarisein on kujundatud lakoonilises klassitsistlikus stiilis nišina, milles võib näha ka sissekäiku templisse. Kaks nikerdatud kapiteelidega korintose sammast kannavad murdkatust, mille kolmnurkse viilu väli on traditsiooniliselt ehitud maalinguga. Siin on kujutatud Kolmainu Jumala sümbolit - Jumala Kõikenägevat Silma kolmnurga taustal. Kolmnurga kolm nurka meenutavad meile Kolmainsuse kolme isiku - Isa, Poja ja Püha Vaimu kohalviibimist kõikjal ja kõiges. Sammaste ja viilu poolt raamistatud nišis paikneb Matteuse evangeeliumil põhineva süžeega altarimaal "Laske lapsukesed minu juurde tulla...". Altar on värvitud õlivärviga, kasutades erinevaid värvitoone arhitektuuri erinevate detailide rõhutamiseks. Altarit ümbritsev altariaed on lahendatud balustraadina.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane