Mälestise nimi Ristimisvaagen, 19.saj. (uushõbe)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Lääne-Virumaa vaneminspektor, Inga Raudvassar

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Ristimisvaagen on kirikus kasutatav tarbeese, mille kujunduses ühinevad traditsioonid valmistamisaja kunstiliste eelistustega. Esemele lisab kunstiväärtust materjalina kasutatud väärismetall ning kindlaks tehtud autorlus.

Kunstimälestisena muinsuskaitse alla võetud ENSV Min. Nõuk. Määrusega nr. 346, 01. 08. 1973.

Materjal: hõbe.
Tehnika: graveeritud, trugitud.
Autor, valmistamise koht: Anders Johan Nevalainen, Peterburi
Mõõtmed: 40 x 32,9 cm (ovaal), h u 4,1 cm
Märgid (meistrimärgid): Serva all on meistrimärk AN, proovikoja tempel A.Ф/1882, hõbedaproov 84 ja Peterburi linnamärk (ristatud ankrud ruudu sees).
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ristimisvaagna servale on graveeritud piiblitekst: "Laske lapsukesed minu juure tulla ja ärge keelge neid mitte, sest niisuguste päralt on Jumala riik. Mark. 10, 14". Vaagna põhja all on graveeritud annetustekst: "Sellesinatse ristimise kausi on Palmse mõisa pärishärra Alekxander Baron von der Pahlen 28mal Martse kuu paewal 1882mal astal Ilumäe kirikule kinkinud.".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Vaagna põhjale on graveeritud Kristuse ristimise kujutis (Mt 3,13-17; Mk 1, 9-11; Lk 3, 21-22 järgi). Meistrimärk kuulub Peterburis alates 1876. aastast tegutsenud ja 1885 täismeistriõigused saanud Anders Johan Nevalainen´ile. Proovikoja meistriks oli meister initsiaalidega A. F. aastatel 1881 - 1894 (nimi teadmata).
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane