Mälestise nimi Hauamonument "Põlvitav naine", J. Raudsepp, 1937 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Hauatähis, Hauaskulptuur.

Hauamonument on üks väljapaistvaim kalmistuskulptuur kogu Eesti kalmistuskulptuuris.

Mälestise kirjeldus

On peetud Eesti kalmistute üheks väljapaistvaimaks hauatähiseks. Pronksist põlvitav tütarlaps hoiab käes vaasi lilledega. Skulptuuril on signatuur „J.Raudsepp 1937“ ning Soome valukoja kirje „M.Virtanen. Taidevalimo, Soumi“. Skulptuur on püstitatud O.Tiedemanni noorelt surnud tütre hauale. Terve hauaplatsi kujundus on tehtud samuti J.Raudsepa poolt.
Skulptuuri mõõtmed: kõrgus 1,09 m; laius 1,14.
Skulptuuri aluse mõõtmed: kõrgus 0,3 m; laius 0,7 m; paksus 0,46 m.
Hauaplaadi mõõtmed: kõrgus 1,04 m; laius 0,55 m; paksus 0,03 m.
Skulptuuri ees on mustast graniidist poleeritud hauaplaat tekstiga „Signe 14.09.1910-17.08.1935“ ning sümbolitena kaks tuvi. Tiedemannide hauaplatsil on hauasammas (A.Tiedemann) ning skulptuur ja kogu kujunduse seob ühtseks tervikuks mustast graniidist ühesuguste mõõtmetega hauaplaadid. Platsi ümber on Käsmu kalmistu ainuke sepisaed, plats on täidetud hall-punase merekruusaga.
Kogu platsi ümbritseb hallidest graniitplokkidest vundamendiga piire, kuhu peale on kinnitatud sepis-piirdeaed. Aeda pääseb idapoolse väikese värava kaudu.

Mälestise ajalugu

Hauamonument püstitati kapten O.Tiedemanni noorelt surnud tütre Signe hauale. Töös taotleti portreelist sarnasust ja pea modelleeriti Tallinnas õppiva kadunu õe Elna järgi