Mälestise nimi Rist Huljane Kaamani haual, 1902 (raud, vask, kivi)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Hauatähis, Hauarist.

Ajastu tüüpiline, tööstusliku kunsti näide.

Mälestise nimetuses on nimevormiga eksitud, tegemist on Juliane Kaman`iga.
Raudrist 20. sajandi algusest, on olnud rikkalikult dekoreeritud – akantuse lehed, risti haarade otstes ristid.
Risti mõõdud: kõrgus 1,33 m; laius 0,75 m.
Kaks kullatud vask-nimeplaati tekstidega: idas „Ma rõõmustan nende pärast kes mulle ütlevad Läheme Jehowa kotta. Laul 122, 1“ läänes „Juliane Kaman 21.10.1882-20.07.1902“. Hauaplatsil eritunnused puuduvad, tasandatud muruplats.

Üldinfo

19. sajandi esimene pool tõi senikasutatud traditsiooniliste hauatähiste materjalide - kivi ja puidu kõrvale uue materjali - metalli. Ristide sepistamine ja monteerimine tehastes ning malmivalu areng tõi muudatusi ka kalmistukultuuri. Uus tehnoloogia võimaldas teisi vorme.
Esimesed malmivalust ristid püstitai 1830ndatel ja olid kasutusel kuni 1930. aastateni. Kõrvuti malmivalust ristidega hakati valmistama sepisriste; algul külaseppade, 19. sajandi keskel aga juba artellide poolt. 19. sajandi keskel hakati püstitama ka metallist hauapiirdeid. Sepisristid ning hauapiirded olid valdavalt kasutusel kuni 1930. aastateni.