Mälestise nimi Ristimisvaagen, 19. saj. (uushõbe)

Inspektor: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste inspektor, Grete Nilp

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Ristimisvaagen on näidiseks 19. sajandil toodetud kirikliku otstarbega tarbekunstist. Eriliseks muudab eseme selle põhjal kujutatud reljeefne Kristuse ristimise stseen.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1973. a.

Tehnika: graveeritud, hõbetatud, trugitud, valatud.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: ø 33,5 cm, h 6,5 cm, serva laius 6 cm
Märgid (meistrimärgid): --
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Ristimisvaagna serval on piiblitekst: "Kes ussub ja kedda ristitakse se peab öndsaks sama. Mark. Ew. 16.16.".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ristimisvaagna põhjal on medaljonis kujutatud Kristuse ristimise stseen (kõige põhjalikumalt kirjeldatud Mt 3,13-17). Siin seisab Kristus Jordani jões ning parasjagu leiab aset tema ristimise toiming Ristija Johannese poolt. Teisel pool jõge seisavad kaks inglit, Taevas on aga avanenud ning sealt laskub Jeesuse peale tuvina kujutatud Püha Vaim.
Koostas Külli Erikson, kunstiajaloolane