Mälestise nimi Kroonlühter, 19.saj. II pool (metall)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Muinsuskaitse all alates aastast 1978 – Paide rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 73

Materjal: kollane metall.
Tehnika: kullatud, valatud.
Dateering: 19. sajandi II pool - lõpp
Mõõtmed: kogukõrgus ca 70 cm, kõrgus ülarosetini ca 66 cm, Ø ca 66 cm, emahaara pikkus ca 19 cm, haruhaarade ulatus pikkuses ca 13, 5 cm, baluster-kruvinupu pikkus ca 3,5 cm, põhihaara kogukõrgus (koos ehisvarda ja alumise kaarega) ca 54 cm, lisahaara pikkus ca 14
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, mustunud, kullatis kulunud, ühel emahaaral alumise ilukaare ots murdunud, üks rosetiharudest murdumas, haarakanduri alakülje katteplaat lahti
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Üherealine kroonlühter kuue kahetulelise ja kolme ühetulelise haaraga (kokku 15 tulele), mis kanduril vahelduvad väikeste ümmarguste nuppudega; ei ole valmistatud spetsiaalselt kirikuvalgustiks,
on olnud seadistatud elektrivalgustusele (juhtmeavad on rasvataldrikuis ja haarakanduris); ülarosetil 6 ripatsiava.
Varastati 1976 Venemaale müümiseks; omandati Tihvinisse Rimski-Korsakovi muuseumi, kust Kultuuriministeeriumi vahendusel tagastati Eestisse ja 1983. anti hoiule Järvamaa Muuseumi
Sama tüüpi kroonlühter on Järvakandi Peetri kirikus (reg. nr. 5933; teine samalaadne varastati sealt 1979)
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.