Mälestise nimi Pingistik ja koorirõdu, 19 saj. (puit, õlivärv)

Muinsuskaitse alla võetud kui kirikuruumi historitsistlikus stiilis kujunduselemendid

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: aaderdatud, nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tundmatu tisler
Dateering: 19. sajand (arvatavasti 1860. aastad)?
Mõõtmed: pingiotsalaua ja põikipinkide rinnatise kõrgus ca 110 cm, pingiotste laius 38 cm, koos vahekarniisiga ca 42 cm, kõigil neljal rinnatisega esipingil ca 31 cm, istme laius 38-39 cm, paksus ca 5,5 cm, põhipinkide pikkus ca 318,5 cm, põikipinkide pikkus ca 17
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): määrdunud; pinkidel puidukahjustusi ja kulumist (otsaleenidel eriti karniisiservadelt ja nurkadest; põletusjälgi); mõned istmeplangud lahtipragunenud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Orelirõdu ja pingistik kauni ja stiiliühtse kujundusega, olles ühelaadilised 17. sajandi keskpaigast pärineva kantsliga. Rõdurinnatisel soomuslitrilised, allapoole ahenevad pilastrid vaheldumisi ümarkaarsete, teemantlõikelise lukukiviga lamedate kaarniššidega. Pingiotsalaudadel lukukiviga kaarnišš, ülakarniisi allservas hammaslõikevöönd, frontoon kolmikkaarjas (sarnane kuju ka kantslikorpuse allserva kuuel rippilustusel). Dateering vajab täpsustamist (Arhitektuuri Valitsuse kiri nr. 408, 18. märts 1958, lk. 3 (koostanud arhitekt Ingrid Pormeister) Järva-Madise koguduse arhiivis: Inventar Järva-Madise kirikus moodustab haruldase terviku, kus kantsel, altar ja pingistik ning samuti krutsifiksi grupp pärinevad 17. sajandi II poolest).
Kummalgi pool 18 pingirida; ees nelja pingiga põikiloož; lisaks 2 lahtist pinki kooris (lõuna- ja põhjaseina ääres); üks halvas seisukorras pink lõunaeeskojas. Kuivõrd altar on esiküljelt tahveldatud kahe orelirõdu rinnatisetahvlile sarnase tahvliga, lubab see dateerida orelirõdu valmimise altariseina uuendamise ja praeguse altaripildi valmimisaja lähedusse (1866).
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane.