Mälestise nimi Altar, 19.saj. (puit, õli)

Muinsuskaitse all alates 1970. aastatest – Paide rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 57.

Materjal: puit, kips, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: aaderdatud, nikerdatud, maalitud, kullatud osaliselt.
Dateering: 19.saj. keskpaik
Mõõtmed: Altariseina sokliosa kõrgus põrandalt üle 140 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Kolmeosaline pseudogooti stiilis altarisein 19. sajandi keskpaigast. Keskosa keskmeks on teravkaarelise ülaosaga profileeritud raamistus, mille keskel paikneb kullatud raamis altaripilt. Kaare tümpanoni on komponeeritud kiirtest taustal paikneva kolmnurgaga (Jumala silm) ning ääristatud ümarkaarse põiminguga. Keskosa ja külgosade vahel on gooti aknaavasid imiteeriva pinnajaotusega sambad, mis tipnevad ristlillikuga kroonitud fiaaliga. Parempoolses fiaalis paikneb apostel Pauluse nikerdfiguur (kurvatuuris vasakule, vasak käsi toetub mõõgale), vasakpoolses – apostel Peetruse nikerdfiguur (kurvatuuris paremale, vasakus käes hoiab raamatut, parem käsi küljele väljasirutatud). Figuurid kaetud sama tooni rohekashalli värviga, kui vana altariseina figuuridki. Altariseina kummagi külgosa keskel gootipäraselt kujundatud konsool ja baldahhiin. Konsoolile on lahtiselt paigaldatud kipsist inglifiguur – parempoolne peapöördega vasakule käed rinnal ristatud, (kõrgus ca 105 (107) cm, sokli sügavus 28, 5 cm), vasakpoolne peapöördega paremale, parema kaenla all raamat, (kõrgus ca 105 (107) cm, sokli sügavus 25, 5 cm). Karniisilt kummagi baldahiini kohal kerkib viis nikerdatud noolt. Altariseina keskosa omab kolmnurkset frontooni, mis tipneb lihtsa puitristiga. Frontooni välisserva ääristava profiilliistu lõpetab krabimotiiv, frontooni ülanurgas neliksiir, selle all kaheksase jaotusega roosaknamotiiv, millest allpool viiest neliksiirust moodustuv rida. Altarivõre kujundatud ääreprofiiliga (stiliseeritud krabimotiiv) diagonaalristidest (ristiliistu laius ca 9 cm); osaliselt aaderdatud. Altarisein kaetud tumepruuni ja ookerja õlivärviga, maaliraam, kiired ja Jumala silm, krabid baldahhiinil ja ülaservas, tipuristlillikud – pronksvärviga.