Mälestise nimi Pingistik, 19.saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

(Kirjelduse koostas Sirje Simson 2000. aastal.)

Materjal: puit, metall.
Tehnika: aaderdatud, sepistatud.
Dateering: 17.saj I pool ja 19.saj.
Mõõtmed: rinnatise kõrgus põrandast 105, 5 cm; itta orienteeritud pingikogumi laius ca 355 cm, uks 101 x 63 x 3, 5 cm. Kõige laiema istepingi laius 41 cm, kõige kitsamal 27 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pikihoone idapoolses osas, nii meeste- kui ka naistepoolel asuvad arhitektooniliselt kujundatud rinnatise ja külguksega kirikupingid kuuluvad stiililiselt ühte Adam Pampe poolt loodud kantsliga. Pinkide kooriruumi poole ja vahekäikudesse suunatud rinnatis on kujundatud arkaadistikuna, milles teemantlõikes ülaosaga soomuslitterpilastrid vahelduvad uste põhikujunduselemendiks olevate ümarkaarsete (tipus teemantlõikes lukukivimotiiv) lamedate talumiga nishidega. Ustel sepishinged, siseküljel riiv. Pingistiku värviviimistlus – aaderdusena (19. sajandist?). Nii meeste- kui ka naistepoole pingistik koosneb kuuest altari poole orienteeritud, esi- ja külgpaneeliga, uksega loozhist ja kahest samaväärsest külgvaatega loozhist ning kahest lihtsama teostuse ja kitsama istmega, ka külgasetuses rinnatistega pingist. Meestepoole pinkide esipaneelil treitud mütsinagid.