Mälestise nimi Rist, 17.saj. (paas)

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauarist.

Muinsuskaitse alla võetud kui väheesinev näide 17. sajandi pärinevast hauatähisest ja raidkunstist.

Risti kõrgus 120 cm, haarade vaheline laius 70 cm, paksus umbes 19 cm.

Mälestise ajalugu

Eeru talu väravas tee kaldal on säilinud vana kivirist. Mõni aeg tagasi oli siin veel teinegi. Rahvapärimuste järgi olevat nende alla maetud Rootsi sõjas langenud.
- H. Joonuks. Siin- ja sealpool maanteed. Paide rajoon. Tallinn 1973, lk 31.

Mälestise ajalugu

Rist asub Jeeru talu koplis ida pool talu ja tee ääres. On paekivist. harude otsad ja jala alus laiemad. Üks haru küljest ära löödud, traadiga külge seotud. Pääl sammaldunud kiri. teine kivirist asub Hansuku talu koplis esimesest mõnikümmend meetrit kagu poole. 90 cm kõrge ja 50 cm harudest lai. Harud õige lühikesed. Halvasti väljatöötatud. - Koeru kihelkonna muinasjäänuste kirjeldus. Kirjeldanud üliõp. A. suik 1925.a suvel, lk 22