Mälestise nimi Maal "Püha õhtusöömaaeg", N. Gay, 1877 (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Õlimaal "Püha õhtusöömaaeg" on 19. saj. II poole maalikunsti näide. Teostatud meisterlikult. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Tehnika: õlimaal.
Autor, valmistamise koht: Peterburi KA professori Nikolai Nikolajevitš Gay (ka Ge; 1831–1894) maali järgi. Koopia valmistanud kunstnik on teadmata.
Mõõtmed: kõrgus 2,34 m; laius 3,20 m
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Maali paremas servas signatuur, raskesti loetav
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): signatuur kraabitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maalil on kujutatud Jeesuse viimast ühist õhtusöömaaega koos jüngritega (Mt. 26, 17 ff.; Mk. 14, 12 ff.; Lk. 22, 7 ff.; Jh. 13, 21 ff.). Kesksele kohale on tõstetud ajalooline ja psühholoogiline motiiv Juudast kui äraandjast, kelle poole on suunatud jüngrite murelikud pilgud. Juuda esiletoomiseks on teda kujutatud teistest jüngritest eraldatult laua ees seisvana. Pildi keskmes on valgustatud näo ja langetatud pilguga Jeesus, kelle rahulik ilme väljendab teadmist ees ootavast Kolgata teest. Selgelt on maalil näha kaheksat jüngrit, hoolsal uurimisel lisanduvad ka ülejäänud neli, kellest kolm on sulandunud pildi tagapinda ja neljandast annab tunnistust rüü serv, jalg ja vari Juuda taga. Jeesust on kujutatud antiikajal tavaks olnud söögiasendis – lavatsil külitamas. Jeesuse jalutsile toetub tema lemmikjünger Johannes, keda tavapäraselt on kujutatud noorukina. Kolmanda figuurina on teistest enam valgusega esile toodud vanem jünger Juuda lähedal – tegemist on tõenäoliselt Peetrusega. Maali koloriidis on valdavad tumedad punakaspruunid ja rohelised toonid; kujutuslaad realistlik.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.