Mälestise nimi Kroonlühter balustermunaga, kolmekümne tulega, 19.saj. (messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Kroonlühter on näide Eesti 19. saj. lõpu ja 20. saj. alguse kirikuvalgustist. Esemele lisab hinnalisust teostuse meisterlikkus. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Tehnika: graveeritud, trugitud, valatud, kullatud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: annetatud 1913
Mõõtmed: kõrgus ca 155 cm; Ø (max) 155 cm; kera Ø ca 17 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Annetustekst nupu kinnituskohal kerale: “Rentmeister Wilhelm Brasche 1913. Ps. 4. 7”.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Tüves on tugevalt profileeritud, suure vähevolüümika balustermunaga. Tüvese allosas paikneb lühtri haarade ulatust arvestades väheldase suurusega kera, mida keskosas liigendab mõigas; tüvese lõpetab profileeritud nupp. Kroonlühter on kolmerealine. Alumises kõige laiemas reas on 24 küünalt: kuus haara, millest igaüks kannab ühte peatuld ja kolme kõrvaltuld. Teises reas on kuus ühe-küünla haara. Haarad on S-kujulised. Alumise ja keskmise rea haaru kaunistavad ümaraotsalised väädid. Rasvataldrikud on suhteliselt sügavad ja väikese äärega; küünlapesad on koonusjad. Kolmandas, ülemises reas on kuus lainelise servaga kellukesekujulist tuld.
Kroonlühter on pikihoones läänepoolsem; kohandatud elektrile.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.

Kroonlühter algselt 30 tulega (Drossi kataloogis nr. 22), kuid üleval ehislillede reas õied ilmselt hiljem asendatud õiekujuliste suuremate lampidega.
(Ü.Jukk)