Mälestise nimi Seisulühter kolme tulega, 19.saj. II pool (messing)

Seisund: asukoht tuvastamata

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Zirandool on näide 19. saj. II poole kirikuvalgustist. Mälestis moodustab osa kirikuriistade tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980.aastatel.

Tehnika: hõbetatud, monteeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Vene töö
Dateering: 19. saj. II pool
Mõõtmed: kõrgus 44,5 cm; kõrgus ilma haaradeta 32,7 cm; küünlapesa kõrgus 6,5 cm; kabja Ø 17,3 cm.
Märgid (meistrimärgid): Kabja all vene kirjas olev märk M viitab, et tegemist on vene päritolu küünlajalaga B Ш
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Lühter koosneb kahest lahutatavast osast: iseseisva küünlajalana kasutatavast tüvesest-kabjast-küünlapesast ja küünlapessa kinnituvast kolmetulelisest osisest. Zirandooli kabi on ümmargune, rihvatud ja kaunistatud kaardus rõõnetega. Tüves on sambakujuline; tüvese ülaosa laiendus jäljendab kabja profiili. Küünlapesa on antiikse, allosas paisutatud vormiga, mis paisutuse osas on kaunistatud kaardus rõõnetega; ülaosas moodustab küünlapesa pehmelt allapoole kaarduvate servadega rasvataldriku. Sellesse küünlapessa kinnitub lühtri ülemine osis: keskmine küünlapesa ja kaks ristamisi kinnituvat sirgete haaradega külgtuld. Haarade keskosas on väike profileering. Küünlapesad on samasugused kui alumisel osisel, ainult veidi väiksemad; külgmiste tulede all on lameda kausi kujulised rasvataldrikud. Klassitsistlike stiilitunnustega zirandool.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.