Mälestise nimi Missakell, 16.saj. (pronks)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Kunst, Materjal, Metall, Tavametall, Objekt, Kell, Märgukell.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui 16. sajandisse dateeritud, Eesti vanimate kirikukellade hulka kuuluv väike missakell.

Kujult keskaegsete kirikukellade sarnane hõbedane kelluke

Mälestise ajalugu

Muinsuskaitse all alates 1934 (reg. nr. 791/13), 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 195

Materjal: pronks (?).
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 16. sajand?
Mõõtmed: kella kõrgus 15, 5 cm, koos kiigega 25 cm, suudme Ø 16 cm, kiige pikkus 28 cm; kanduri kõrgus 42 cm, laius 27 cm.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Kella hõbedane pealispind kergelt tuhmunud, seest on oksüdeerumine tugevam. Löögiringi äärelt väikeseid kilde väljas.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): M. Lumiste poolt 1980. aastal dateeritud 16. sajandisse, kuid 1969 koostatud mälestise passis (MKA arhiivis) - 15. sajandisse).
Peen mõigasvöö löögiringi kohal on kella ainsaks kaunistuseks. Monoliitne kroon kinnitub puidust tahutud, mustaks värvitud kiigele (võllile) - pikkus ca 21, 5 cm; tila rauast. Raudsepisest kinnituskonstruktsioon seina küljes (M. Lumiste hinnangu järgi: hilisgootilike lüliotstega) tõenäoliselt valmistatud 1933 remondi ajal (J. Naha märkmed Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiivis, lk. 14), kuna siis asetati, teadmata millal maha võetud kell oma kohale tagasi.

Dateeringu täpsustamiseks oleks vaja analüüsida sulami koostist, millest kell valatud.