Mälestise nimi Vitraaž, E.Tode, Riia, 1901 (klaas, tina)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise tunnus

Vitraaž on näide 19. saj. lõpu ja 20. saj. alguse klaasimaalist. Mälestis moodustab osa kirikuinterjööri tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Aruanded

Paide Püha Risti kiriku vitraažide restaureerimisprojekti 2000-2007 koondaruanne. Tallinn 2008 (MKA arhiiv)

Materjal: tina, klaas.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: E. Tode, Riia
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Aken on ümarkaarse lõpetuse ja 3 x 3 ristkülikulise prossijaotusega.Vitraažis on kasutatud tüüpdetaile. Põhiosas on kasutatud kirgast ja kollaka tooniga klaasi, mis on liigendatud ühtlase rombistikuga; rombijoonte ristumiskohas on väike ring. Vertikaalraamid on kujundatud sammastena: raami piirab mõlemal pool värvilisest klaasist baasi ja akantuskapiteeliga poolsamba kujutis. Peamotiiv – viinapuu – paikneb raamistiku keskmises ristkülikus. All- ja ülaosas ümarkaarse väljaastega ristkülikus paikneval viinapuul on palju tähendusi, kunstis on enamlevinud viinapuu kui Jeesuse võrdkuju (Jh. 15, 1–8). Akna ümarkaarne lõpetus on kujundatud stiliseeritud liiliamotiivide, krabide ja ristlillikutega. Lõpetuse sümbolelemendiks on ingel – evangelist Matteuse sümbol.
Paikneb pikihoone lõunaseinas.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.