Mälestise nimi Vitraaž, E.Tode, Riia, 1913 (klaas, tina)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise tunnus

Vitraaž on näide 19. saj. lõpu ja 20. saj. alguse klaasimaalist. Mälestis moodustab osa kirikuinterjööri tervikust.

Mälestise ajalugu

Ernest Tode (1858- 1932) on Riia kunstnik, õppinud Riia Polütehnilises Instituudis arhitektuuri ja Münchenis maali. Vitraazide tegemist aitasid rahastada kohalikud mõisnikud ja Paide linn. Vitraazi põhiosa koosneb 9 ristkülikukujulisest ruudust, mis on kolmekesi reas.Vertikaalselt läbib kõiki kolme alusel seisev ja kahekordset kapiteeli kandev poolsammas. Vitraazi lõpetab poolkaar, mille ülemises täisringis kujutatakse harfi mägivat inglit. Poolkaare all kolm poolringi üksteise järel. Keskset kujundut vitraazil ei ole, kuna ta osaliselt jääb rõdu varju.
Kunstiteadlane E.Tamm on andnud teise kirjelduse - peamotiiviks on halli ristiga valge vapp ja ülal on kujutatud tuvi Püha Vaimu sümbolina.
Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Aruanded

Paide Püha Risti kiriku vitraažide restaureerimisprojekti 2000-2007 koondaruanne. Tallinn 2008 (MKA arhiiv)

Materjal: tina, klaas.
Tehnika: maalitud.
Autor, valmistamise koht: E. Tode, Riia
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Aken on ümarkaarse lõpetuse ja 3 x 3 ristkülikulise prossijaotusega. Vitraažis on kasutatud tüüpdetaile. Põhiosas on kasutatud kirgast klaasi, mis on liigendatud ühtlase rombistikuga; rombijoonte ristumiskohtades on väike punane ring. Allosas kitsas akantusornamendi riba. Peamotiiv – halli ristiga valge vapp – paikneb raamistiku keskmises ristkülikus ringi sees. Akna ümarkaarne lõpetus on kujundatud stiliseeritud taimemotiividega. Lõpetuse keskseks elemendiks on tuvi – Püha Vaimu sümbol. Vitraažis on kasutatud punaseid, siniseid, kollaseid ja rohelisi toone.
Vitraaž paikneb koori põhjaseinas.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.