Mälestise nimi Vitraaž,18. saj. (klaas, tina)

Kunst, Materjal, Metall, Klaas, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Vitraaž.

Mälestise tunnus

Vitraaž on näide 19. saj. lõpu ja 20. saj. alguse klaasimaalist. Mälestis moodustab osa kirikuinterjööri tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Aruanded

Paide Püha Risti kiriku vitraažide restaureerimisprojekti 2000-2007 koondaruanne. Tallinn 2008 (MKA arhiiv)

Materjal: tina, klaas.
Tehnika: maalitud.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Aken on ümarkaarse lõpetuse ja kahe horisontaalse vahepulgaga prossijaotusega. Klaasimaal on kujundatud ühtlase mustrilise pinnana. Mõlemas suunas diagonaalselt kulgevad ja ristuvad tinaraamid moodustavad ruudustiku. Selle ruudustiku peale moodustub nõgusakülgsetest püstruutudest ja neid omavahel ühendavatest väikestest ringikestest moodustuv muster; püstruutude nõgusatest külgedest tekib omakorda ringidest mustriväli. Vitraažis on kasutatud helekollast, tumekollast, taevasinist ja rubiinpunast.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.