Mälestise nimi Altarivõre, 1913 (puit)

Mälestise tunnus

Altarivõre on Eesti 20. saj. alguse tislerikunsti näide. Teostatud meisterlikult. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: Eesti
Dateering: 1913
Mõõtmed: kõrgus 73,5 cm, lisaks põlvitusosa kõrgus ca 15 cm; balustri kõrgus 55,5 cm, sügavus 17,5 cm; üldpikkus 11,2 m.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Altarvõre on valmistatud puidust tisleritööna 1913. aastal; kaetud valge õlivärviga ja pronksvärviga (varem tume hallikasroheline). Neobarokne altarivõre koosneb kaheksast viiebalustrilisest osast, mida eraldavad tugipostid. Balustrid on harvaesineva kujuga: madalad ja jässakad neljakandilise vormiga ülalt kitsenevad sambad, mis allosas toetuvad kaunistusteta nelinurksest ja rõõnetega plaadist moodustuvale baasile.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.