Mälestise nimi Ristimisnõu, 19.saj. (merekarp, pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Ristimistarve.

Mälestise tunnus

Ristimisnõu on Eestis ainulaadne, suurepärane näide luksuslik-pidulikust ristimisnõust. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Kirjanduse andmetel kinkis ristimisnõu admiral O. Stackelberg.
Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Materjal: pronks, merekarp.
Tehnika: hõbetatud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Veelooma karp on toodud Filipiinidelt. Pronksalus ja Kristuse figuur on valatud Peterburis.
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: üldkõrgus 100 cm; kabi 49 x 54 cm; figuuriosa üldkõrgus 45 cm; figuuri kõrgus 33 cm; figuuri sügavus 11 cm; figuuri laius 22,7 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Kristust kandval soklil on plaat tekstiga: “Zur Erinnerung: Am Gustav Reinhold und Julie Stackelberg wie auch Margarethe Markoff deren Tochter und Söhne Jakob und Melchior Stackelberg”, tõlkes: Gustav Reinhold ja Julie Stackelbergi, samuti Margarethe Markoffi, tema tütre ja poegade Jakob ja Melchior Stackelbergi mälestuseks.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 19. saj. valmistatud ristimisnõu koosneb pronksist jalamist, sellel paiknevast merekarbist (tridacna gigantea)ja viimasele kinnituvast Kristuse hõbetatud pronkskujust. Veelooma karp on toodud Filipiinidelt. Pronksalus ja Kristuse figuur on valatud Peterburis. Jalam toetub neljale ülal väikese keeruga ja all suure keeruga vähekurvilisele voluudile; voluudi küljd on kannelleeritud. Voluutidevahelisi pindu kaunistavad ovaalses raamis putod. Volüümikas merekarp täidab ristimisvaagna ülesannet. Merekarbi lanelise serva lainetipud on kaetud pronksist ribaga. Kristuse õlgadeni ulatuvate juuste, habeme ja pika rüüga figuur on õnnistamisasendis.
Kirjanduse andmetel kinkis ristimisnõu admiral Olaf von Stackelberg (1818-1903).
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.