Mälestise nimi Krutsifiks, annet. 1894 (valge metall, messing)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese.

Mälestise tunnus

Ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega sakraalese 19. sajandist, moodustab osa kirikuinventari tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Materjal: tsink, pronks.
Tehnika: valatud, kullatud osaliselt, hõbetatud.
Autor, valmistamise koht: Ed.Drossi ettevõte, Tartu
Dateering: annet. 1894.a.
Mõõtmed: üldkõrgus 25,7 cm; risti kõrgus 18,7 cm; risti laius 8,2 cm; figuuri kõrgus 8,3 cm; figuuri laius 5 cm.
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Sokli tagaküljel saksakeelne annetustekst: “Marie u. Henriette Striedter der Kirche zu Weissenstein 1894”, tõlkes Marie ja Henriette Strieterilt Paide kirikule 1894.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): 1894. a. annetatud krutsifiksi jalam ja rist on valmistatud tsingisulamist. Kristuse figuur ja Juutide kuningat tähistav tekstilint kirjaga INRI on valmistatud messingist ja kullatud. Risti jalam koosneb alus- ja pealisplaadiga kaetud risttahukalisest soklist.
Kristuse naelutatud käed on rusikas, naelutatud jalalabad on teineteise kõrval; pea on viltu paremale õlale; niudeid katab vasakule küljele sõlme seotud lina. Kujutusviis on staatiline ja veidi puine.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.