Mälestise nimi Maal "Õnnistav Kristus", 19.saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Maal “Õnnistav kristus” on näide 19. saj. kiriklikust maalikunstist. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Autor, valmistamise koht: tundmatu kunstnik
Dateering: 20.saj. algus
Mõõtmed: kõrgus 139,5 cm; laius 69 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maali teema aluseks võivad olla mitmed Uue Testamendi kirjakohad, antud juhul viitavad ristilöömisarmid kätel, jalgadel ja küljes, et tegemist on ristilöömis- ja ülestõusmisjärgse sündmusega. Kristus seisab, käed tõstetud õnnistamisasendisse. Kristuse ees vasakul põlvitab palmioksaga ingel – palmiokski sümboliseerib võitu, ülestõusmist, uuestisündi ja surematust. Ümber pea on Kristusel päikesena mõjuv pühapaiste; keha on kaetud hooletult ümber visatud linaga – lina ebaloomulik asetus on taotluslik, võimaldamaks näha haavaarmi küljel. Ristilöömismärkide taotluslik esiletoomine toob õnnistamistemaatika kõrval esile ristisurma temaatika. Figuuri kujutusviis on kohmakas, eriti puiselt on kujutatud jäsemed.
Maal paikneb kodualtari (Ed.Drossi ettevõte, Tartu, 20.saj. algus.) teravkaarses raamis, mis on ülal ehitud ehisviilu, kolmiksiiru, krabide, ristlilliku ja fiaalidega. Allosas kaunistatud teravkaarsete nikerdustega.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.