Mälestise nimi Maal "Kristus Ketsemani aias", 19.saj. (õli, lõuend)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor, Karen Klandorf

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal, Sakraalmaal.

Mälestise tunnus

Õlimaal “Kristus Ketsemani aias” on näide 19. saj.religioossest maalikunstist. Kunstiliselt heal tasemel. Mälestis moodustab osa kirikusisustuse tervikust.

Muinsuskaitse alla võetud 1980. aastail.

Autor, valmistamise koht: tundmatu kunstnik
Dateering: 19. saj.
Mõõtmed: kõrgus 85,5 cm; laius 60 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Maal on maalitud maalikunstnik Oskar Hoffmani samateemalise maali järgi. Maali aluseks on kirjakoht, kus Jeesus Õlimäel asuvas Ketsemani aias enne vahistamist palvetab (Mt. 26:36–56; Mk. 14:32–51; Lk. 22:39; Jh. 18:1–12). Maalil on kujutatud maas istuvat ja Taevase Isa poole palvetavat Kristust. Taevast kumab Kristuse peale valgus, Kristuse pea ümber on hõõguv pühapaiste. Paremal on aimatavad kolm külitavat figuuri. Kujutusviis on romantiline. Maal paiknes varem nikerdatud ja kullatud raamis, mille asukoht on praegu teadmata. Käesoleval ajal ümbritseb maali lihtne puitraam.
Koostas Egle Tamm, kunstiajaloolane.