Mälestise nimi Altarisein, 19. saj. (puit)

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Sisustus, Kirikusisustus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega altarisein historitsismiajast 19. sajandist.

Pseudogootilik teravkaarelise maaliavaga ja ornamenteeritud altarisein.

Asukoha kirjeldus

Varemalt kasutusel käärkambris, praegu Tallinna Toomkooli 5.–9. klassi maja aulas aadressil Toom-Kooli 11, Tallinn.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr 199.

Materjal: lakk, puit, õlivärv.
Tehnika: tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: anonüümne Tallinna tisler
Dateering: umbes 1873
Mõõtmed: kõrgus umbes 237, laius umbes 175, karniisita 158,5 cm; krabi kõrgus umbes 14,5 cm, predella rosett 17,5 x 21,5 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): karniisiga ääristatud predellaosal kuldses kirjas:
Kommet her zu mir alle, die ihr mühselig und beladen seid, Ich will euch erguicken. Matth. 11, 28.
(Tulge minu juurde kõik, kes olete vaevatud ja koormatud, ning te saate uut jõudu. Matteuse 11:28)
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): predella rosetid kahe naelaga ülekinnitatud; kaks „krabi“ murdunud, ristlillik liimist lahti (S. Simson 12.11.2006).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): profileeritud karniisiga kolmnurkfrontooni ülaservas 12 niinimetatud krabi ja ristlillik. Frontooni ülaosa katab üleni taimne nikerddekoor, kummalgi pool maaliava rosetimotiiv. Predella otstes ristlillikulaadne rosett. Altarisein on ette nähtud Lorenz-Heinrich Peterseni maalile Altarimaal „Kutsuv Kristus“ („Tulge minu juurde“), 1873. aastast (mälestise reg-nr 1738).