Mälestise nimi Maal «Kristus Ketsemani aias», J. Hagen- Schwarz H. Hoffmanni järgi, 19. saj. (õli, lõuend)

Kunst, Materjal, Lõuend, Objekt, Maal, Tahvelmaal.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui nimeka baltisaksa kunstniku Julie Hagen-Schwarzi maaliteos 19. sajandi lõpust.

Mälestise kirjeldus

Jeesust Ketsemani aias palvetamas kujutav maal on teostatud Saksa kunstnik Heinrich Hofmanni samanimelise teose järgi. Tegemist on 19. sajandi II poolel väga populaarse sakraalse maalikompositsiooniga.

Käärkambris.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 200
Julie Wilhelmine Hagen-Schwarz (1824-1902), viljakas 19. sajandi II poole baltisaksa maalikunstnik
Heinrich Hofmann (1824-1911), saksa maalikunstnik, kelle „Kristus Ketsemani aias“ levis hulga koopiate ja reprodena väga laialt ka Eestis.

Autor, valmistamise koht: baltisaksa maalikunstnik Julie Wilhelmine Hagen-Schwarz
Mõõtmed: valgusmõõt ca 180,3 x 118,5 cm
Märgid (meistrimärgid): kunstniku signatuur allservas (okaspõõsa all kivil) musta värviga: J. Hagen Schwarz 1894 feci nach Hofmann
Raami küljel koguduse templiga paberkleebisel: nr. 3
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): õuend kergelt lokib, kohati krakelüüri, maalipind tumenenud; allosas küünlarasvapritsmeid, ka raamil. Raami pealispind tuhmunud, naelakohtades väikesed värvi- ja krundikaod.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): pilvehallis-pruunikas tonaalsuses lõuend, mille värviaktsentideks külgvaates vasakule kujutatud palvetava Jeesuse valge tuunika ja punane pealisdrapeering. Palvetaja sõrmseoses käed toetuvad kivile, pilk suunatud maali vasakusse ülanurka, kus pilvedest läbi tuleb lai valgusvoog. Esiplaanil kivine maapind, vasakul haraline okaspõõsas ühe kuivanud lehega.
Käärkambri altarimaalina paikneb altari tagaäärisele toetuvas lihtsas ca 11 cm laiuses pronksitud raamis.